Online toetsing

Alles wat je altijd al wilde weten over digitale toetsing

Kopstukken uit de Nederlandse examenwereld

leave a comment »

Gisteren werd in een select gezelschap het eerste exemplaar van het boek Kopstukken uit de Nederlandse examenwereld uitgereikt. Karl Dittrich, voorzitter van de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie), nam dit eerste exemplaar in ontvangst. Don Mellenbergh vertelde met veel plezier over de geschiedenis van examinering. Vooral de inside informatie dat in het huis De Groot (dat letterlijk te groot geworden was door het vertrek van vijf volwassen kinderen) het RITP gesticht werd, was erg leuk. Vanuit het RITP (Research Instituut voor de Toegepaste Psychologie) en de Afdeling Examen Techniek (AET) heeft de Nederlandse examenwereld een stevige bodem gekregen. Beide instituten leverden veel onderzoeksresultaten op rondom examinering. Hierna nam Karl Dittrich het boek in ontvangst uit handen van Cor Sluijter, voorzitter van de NVE. In zijn dankwoord gaf Karl uiting aan de zorg rondom examinering. Met argusogen wordt gekeken naar examens en het wantrouwen ten opzichte van instellingen is groot, volgens Dittrich. Vanuit zijn visie zijn twee zaken belangrijk:

  1. Het onderwijs zou meer aandacht moeten hebben voor kennis want nu is men doorgeschoten in het aanleren van vaardigheden en attitude. Hierbij werd tegelijk opgemerkt dat dit een beweging is die door de tijd steeds andere accenten krijgt, de ene keer meer accent op kennis de andere keer meer op vaardigheden.
  2. Examinering als zodanig is onderschat. Examinering is complex. Zowel onderwijs als individu hebben recht op goede examinering. Bijvoorbeeld een tweede lezer van examens, die is er vaak niet. Dat is onbegrijpelijk. Aandacht is nodig voor de professionaliteit van docenten op het gebied van toetsing en examinering.

Na de pauze werd nog stevig gediscussieerd over een aantal stellingen gemaakt door de redactie van Examens, het lijfblad van de NVE. Opvallend wat mij betreft: de conclusie uit de stellingen was vergelijkbaar met de visie van Karl Dittrich.

Harry Molkenboer verwoordde wat ik zelf ook altijd ervaar na het verzorgen van een training vraagconstructie: Deelnemers verzuchten vaak dat ze na de training bewust onbekwaam zijn.

Wat mij betreft is dat pure winst: daar waar je weet dat je het niet weet, ontstaat de behoefte om te leren en dat geldt voor docenten, want het zijn professionals.

Voor wie geïnteresseerd is in het boek Kopstukken uit de Nederlandse examenwereld: het is te bestellen bij een boekhandel ISBN 979-90-78876-00-7.

Wie geïnteresseerd is in een training vraagconstructie: op 7 en 14 juni verzorgen wij weer een Training toetsvraagconstructie.

Advertenties

Written by Manon Bonefaas

9 mei 2012 bij 14:19

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: