Online toetsing

Alles wat je altijd al wilde weten over digitale toetsing

Individueel leren wordt eenvoudig via digitale toetsing

with one comment

We horen vaak dat je digitaal toetsen alleen maar in kunt zetten voor kennistoetsen. In dit blog is al meerdere malen het tegendeel bewezen. Het mooiste voorbeeld is natuurlijk het boekhoudexamen waarbij je als kandidaat opdrachten in AccountView moet maken. Daarnaast biedt bijvoorbeeld TeleToets vraagtypen zoals casuïstiek en open vragen waardoor het mogelijk is om op het gebied van inzicht en toepassing uitgebreid te toetsen.

De afgelopen tijd hebben we een pilot gedaan op een school waarbij digitale toetsing als meetinstrument ingezet is. Niet om resultaten van leerlingen te meten of om de kwaliteit van items te meten. Maar een competentiemeting om te bepalen in hoeverre een leerling de materie beheerst. Hoe hebben we dit gedaan? De leerlingen is gevraagd om over verschillende vakken aan te geven of en in hoeverre hij de materie beheerst (zogenaamde CAN/DO-statements). Vervolgens heeft de docent per leerling hetzelfde gedaan, zonder te weten wat de leerling ingevuld had. Deze twee gegevens zijn aan elkaar gekoppeld waardoor in een rapportage een mooi overzicht ontstaat. Vanuit dit overzicht kan de leerling aan de slag om te werken aan datgene wat nog niet beheerst wordt. Zo ontstaat dus vanzelf de situatie dat een leerling als individu behandeld wordt en leert een leerling wat hij nog niet weet.

Advertenties

Written by JannekeHelsloot

12 december 2011 bij 10:38

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Individueel leren wordt eenvoudig via digitale toetsing « Online … We horen vaak dat je digitaal toetsen alleen maar in kunt zetten voor kennistoetsen. In dit blog is al meerdere malen het tegendeel bewezen. Het mooiste voorbeeld is natuurlijk het boekhoudexamen waarbij je als kandidaat … Source: onlinetoetsing.wordpress.com […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: