Online toetsing

Alles wat je altijd al wilde weten over digitale toetsing

Not invented here syndroom

with 3 comments

Het ‘not invented here’ syndroom is wijdverbreid. Links en rechts zien we organisaties in onderwijs maar ook in het bedrijfsleven het wiel opnieuw uitvinden. In de definitie van not invented here syndome staat:

De buitenwereld reikt baanbrekende ideeën, producten of diensten aan, maar ze worden niet opgepakt: het not-invented-here syndroom. Mensen worden alleen enthousiast over ideeën die ze zelf hebben bedacht. (weblog symbio6)

Met name wanneer het gaat om (digitale)toetsing is het belangrijk een eigen stempel op de toetsing en het toetsingsproces te kunnen drukken. Natuurlijk respecteer ik dat organisaties hun eigen inbreng willen hebben in de manier waarop het toetsingsproces vorm krijgt. Anderzijds is er veel ervaring bij de implementatie van digitale toetsing en waarom daar geen gebruik van maken? Gelukkig gaat het ook wel eens anders.

Vorige week heb ik iets heel anders ervaren. Op een school die voor het eerst met digitale toetssoftware ging werken stonden de mensen die getraind werden volkomen open voor de mogelijke wijzigingen in hun werkzaamheden. Reacties als:

wat is dit leuk! Zo kan het makkelijker worden

waren niet van de lucht. Vol enthousiasme gingen ze met, en ook na, de training aan de slag om zelf de voordelen van digitale toetsing te ervaren.

Hoe kan het nou dat het bij deze school wel werkt? Ik denk dat het ermee te maken heeft dat deze school zoveel zekerheid biedt dat het personeel niet bang is om zich overbodig te maken. Er zijn genoeg andere zinvolle dingen te doen op school. Digitale toetsing is een manier om o.a. docenten te ontlasten. Door de school/ projectleider was dat in ieder geval duidelijk voor het voetlicht gebracht. In een eerder weblog schreef ik al over redenen waarom onderwijsinnovaties mislukken. In dit geval gaat de innovatie voorspoedig.  Omdat door de hele organisatie heen een ‘need of urgence’ is om met digitale toetsing aan de gang te gaan. Het zijn verdiensten van management en projectleiding dat deze innovatie omarmd wordt en niet afgedaan als de zoveelste verandering. Hulde hiervoor.

Advertenties

Written by Manon Bonefaas

5 december 2011 bij 22:32

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Not invented here syndroom Het 'not invented here' syndroom is wijdverbreid. Links en rechts zien we organisaties in onderwijs maar ook in het bedrijfsleven het wiel opnieuw uitvinden. In de definitie van not invented here s… Source: onlinetoetsing.wordpress.com […]

  2. […] Not invented here syndroom « Online toetsing Met name wanneer het gaat om (digitale)toetsing is het belangrijk een eigen stempel op de toetsing en het toetsingsproces te kunnen drukken. Natuurlijk respecteer ik dat organisaties hun eigen inbreng willen hebben in de … Source: onlinetoetsing.wordpress.com […]

  3. […] Not invented here syndroom « Online toetsing Op een school die voor het eerst met digitale toetssoftware ging werken stonden de mensen die getraind werden volkomen open voor de mogelijke wijzigingen in hun werkzaamheden. Reacties als: wat is dit leuk! Source: onlinetoetsing.wordpress.com […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: