Online toetsing

Alles wat je altijd al wilde weten over digitale toetsing

Toetskwaliteit: examenkapstok

with 2 comments

In deze weblog heb ik al verschillende artikelen over toetsing en examenkwaliteit geschreven. Vorige week werd ik van twee kanten tegelijk op de examenkapstok van de AOC raad en Cinop gewezen. Heel duidelijk komt de PDCA cyclus terug in de examencyclus. In een aantal weblogs heb ik ook al laten zien dat de PDCA cyclus kan helpen bij het verbeteren van kwaliteit van toetsing.

Mooi aan de examenkapstok is dat het complete examenproces in één oogopslag gepresenteerd wordt. Klik op een stap in het processchema en je krijgt meer informatie over die stap. Daarnaast word je conform PDCA voortdurend getriggerd: “zijn de bijbehorende beleidsvragen al gesteld?”

De kapstok doet haar naam eer aan, iedere vraag over het proces van toetsing en examinering kan beantwoord worden via het processchema. De borging van het hele examenproces is goed geregeld door de feedbackloops in de kapstok.

Met name in schoolsituaties kun je op deze manier snel aan de slag. De verschillende rollen rondom examinering worden helder  weergegeven. Je kunt één rol kiezen uit het processchema en zo gefaseerd aan de slag om alles voor je eigen situatie in te vullen.

Is kwaliteit van de toetsing daarmee helemaal geregeld? Nee, dat denk ik niet. Wel is het een hele goede aanzet tot verbetering van toetsproces en toetskwaliteit. Met name in de omschrijving van de verschillende rollen kan nog meer vastgelegd worden. De rollen staan kort omschreven maar kunnen wel verder uitgewerkt worden. Op de website van de NVE zijn functieprofielen te vinden die mogelijk helpen bij de verdere uitwerking van de examenkapstok. Het combineren van de informatie, maakt dat een completer beeld ontstaat over examenlogistiek en toetskwaliteit.

En uiteindelijk gaat het dan natuurlijk om de uitvoering van het hele examenproces.

Advertenties

Written by Manon Bonefaas

22 november 2011 bij 23:17

Geplaatst in kwaliteit, online toetsing, toetsbeleid

Tagged with , ,

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Toetskwaliteit: examenkapstok « Online toetsing In deze weblog heb ik al verschillende artikelen over toetsing en examenkwaliteit geschreven. Vorige week werd ik van twee kanten tegelijk op de examenkapstok van de AOC raad en Cinop gewezen. Heel duidelijk komt de … Source: onlinetoetsing.wordpress.com […]

  2. […] Toetskwaliteit: examenkapstok « Online toetsing In deze weblog heb ik al verschillende artikelen over toetsing en examenkwaliteit geschreven. Vorige week werd ik van twee kanten tegelijk op de examenkapstok van de AOC raad en Cinop gewezen. Heel duidelijk komt de … Source: onlinetoetsing.wordpress.com […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: