Online toetsing

Alles wat je altijd al wilde weten over digitale toetsing

Naar een betere verdeling van toetscapaciteit

with one comment

Sander Schenk beschrijft een herkenbaar probleem: hoe verdeel je je toetsplekken zo efficiënt en effectief mogelijk voor verschillende opleidingen. Ervan uitgaande dat je al een toetslocatie hebt zoals Sander beschrijft.
Zowel in het VO, MBO als HBO en universiteit wordt op vaste tijdstippen getoetst. In een vooraf vastgestelde periode wordt de lesstof behandeld en gekoppeld daaraan wordt de toets gegeven en een beroep gedaan op de toetslocatie. Door deze manier van werken is het verdelen van beschikbare toetsplekken ineens heel moeilijk geworden.. Iedereen wil immers in dezelfde toetsweek toetsen. Het gevolg is dat een verdeling ontstaat zoals Sander beschrijft met weging en meer gewicht voor de grootste faculteiten.

Wanneer je zoekt op toets of tentamenrooster zie je dat alle scholen en opleidingen op dezelfde manier omgaan met toetsweken: allemaal ongeveer na 6-7 weken en universiteiten halfjaarlijks (afhankelijk van de opleiding). Dit levert een enorme piekbelasting op, niet alleen voor toetslocaties maar ook voor surveillanten, docenten, ICT en studenten. In het bedrijfsleven (bij een deel van onze klanten) gaat het anders, gepoogd wordt de toetsen zoveel mogelijk te doen op het moment dat de student er klaar voor is. De student bepaalt wanneer hij de toets wil maken en schrijft zich in op een locatie, in de buurt op zijn tijd.

Flexibel examineren is in pilots in het VO al eens uitgewerkt. Toch kan hier breder en kritischer naar gekeken worden. Wanneer een deel van de toetsen  flexibel afgenomen kan worden levert dit winst op. Zowel organisatorisch als voor studenten is flexibel toetsen een antwoord op een betere verdeling van toetscapaciteit.

Advertenties

Written by Manon Bonefaas

7 november 2011 bij 23:28

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Naar een betere verdeling van toetscapaciteit Sander Schenk beschrijft een herkenbaar probleem: hoe verdeel je je toetsplekken zo efficiënt en effectief mogelijk voor verschillende opleidingen. Source: onlinetoetsing.wordpress.com […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: