Online toetsing

Alles wat je altijd al wilde weten over digitale toetsing

5 tips voor de eerste toetsweek

with one comment

Direct na de herfstvakantie is het meestal zover: de eerste toetsweek komt eraan! Veel scholen nemen nog papieren examens af, mijn zoon (HBO student) verzuchtte gisteren:

“Weet je hoe relaxed dat is mam: schrapkaarten!”

Ik schoot in de lach. Begrijpelijk dat hij het relaxed vindt, zie ook de blogpost van Sander Schenk ‘Schriftelijke toetsen zijn een marteling‘. Leerlingen en studenten van tegenwoordig schrijven niet meer: ze typen of swypen (Samsung). Vanuit dat perspectief is een digitale toets een must, schrapkaarten voldoen ook, mits je genoegen neemt met het stellen van multiple choice vragen. Brengt mij op de vijf tips:

  1. Probeer de toets digitaal af te nemen, dat bespaart veel werk voor docent en leerling.
  2. Hergebruik vragen: geef ze een andere verschijningsvorm. Door van Jantje, Klaasje te maken en van een fiets een brood krijg je in een wiskunde of economie opdracht al een andere verschijningsvorm van dezelfde vraag. Sommige toetsprogramma’s ondersteunen dit door het instellen van variabelen in de vraag.
  3. Maak bij alle nieuwe vragen gelijk feedback. Bij hergebruik in een digitaal systeem of voor een diagnostische toets volgend jaar heb je daar profijt van.
  4. Probeer meer kwaliteit te leveren door vooraf een toetsmatrijs te maken. Het is daarmee ook makkelijker te beslissen wat wel en wat niet in de toets moet.
  5. Stel vooraf een cesuur vast. Je kunt de cesuur natuurlijk aanpassen, maar kijk ook naar het resultaat wanneer je de vooraf vastgestelde cesuur gebruikt. Het voordeel hiervan is dat je, transparant en eenduidig, vooraf bepaald hebt wat de eisen zijn. Wanneer leerlingen daar niet aan voldoen is het zaak te onderzoeken wat de oorzaak is. In een volgende weblog kom ik hier op terug.

Iedereen veel succes met de eerste toetsweek!

Advertenties

Written by Manon Bonefaas

7 november 2011 bij 13:19

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] 5 tips voor de eerste toetsweek Direct na de herfstvakantie is het meestal zover: de eerste toetsweek komt eraan! Source: onlinetoetsing.wordpress.com […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: