Online toetsing

Alles wat je altijd al wilde weten over digitale toetsing

Worden toetsen en testen overbodig?

with 4 comments

Afgelopen week was Eduardo Cascallar op bezoek bij Andriessen. Eduardo heeft zijn sporen verdiend op toetsgebied. Hij heeft onder andere gewerkt bij ETS en heeft nu zijn eigen bedrijf in Brussel, Assessment Group International. Daarnaast is hij hoogleraar aan de KU Leuven, met name op het gebied van psychometrie en predictive systems.

Vorige week spraken we met hem over zijn meest recente onderzoeksonderwerp, namelijk Predictive Systems.

uitleg predictive systemsWat is het doel van een predictive system?

Met een ‘predictive system’ kun je – op basis van een aantal invoergegevens een voorspelling doen van een – op het moment van de voorspelling – onbekend resultaat.

We kennen natuurlijk allemaal de weers- voorspelling en we weten dus hoe moeilijk zo’n voorspelling kan zijn. Eduardo Cascallar past dit soort systemen nu met name toe in onderwijssituaties en behaalt daarmee verbluffend goede resultaten.

Waarvoor kun je een predictive system in de praktijk gebruiken?

Eduardo Cascallar liet een aantal praktijkvoorbeelden zien uit het onderwijsveld, waaronder de volgende stelling: “Een leerling behoort wel/niet tot de laagst scorende 20% op het gebied van schrijfvaardigheid“.

Uit de validatie (stap 4) blijkt dat het predictive system in ruim 95% van de gevallen een juist oordeel geeft. Veel meer  zelfs dan menige goede toets!  Bovendien blijkt, dat slechts 25% van het gewicht van de invoerparameters te beïnvloeden is in het onderwijsproces, bijvoorbeeld door gebruik van betere methoden, kleinere klassen of beter opgeleide docenten. 75% wordt dus bepaald door andere factoren, zoals bijvoorbeeld inkomen of opleiding van de ouders.

Op basis van zo’n predictive system kun je dus een deel van de leerlingen een extra programma geven, in de voorbeeldsituatie op het gebied van schrijfvaardigheid.

Zijn toetsen of testen straks dan overbodig?

Natuurlijk hangt het ervan af waarvoor je de toets of test wilt gebruiken en welke goede voorspellende invoervariabelen je kunt vinden. Maar gezien het resultaat op het gebied van schrijfvaardigheid zouden we ons best kunnen voorstellen dat er een Predictive System gemaakt kan worden dat de CITO-toets aan het einde van de basisschool vervangt. Of en hoe dat door scholen, docenten en leerlingen geaccepteerd zal worden is natuurlijk een heel andere vraag.

Een presentatie van Eduardo Cascallar met achtergrondinformatie vind je HIER.

Advertenties

Written by Paul Westeneng

22 september 2011 bij 17:34

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Bent u bekend met het ‘PYGMALION’ effect?

  Ik kan me bij verschillende leertaken nog wel iets voorstellen van het ‘predictieve systeem’. Maar bij taalontwikkeling, en zeker bij een complexe vaardigheid als schrijven, hebben we taaldidactische competente leraren nodig die dicht op de huid van de leerlingen zitten en gerichte feedback kunnen geven. .

  Marijke

  24 september 2011 at 10:21

  • Beste Marijke,
   Bedankt voor je reactie. Het concept van het ‘predictive system’ heeft zeker NIET tot doel om competente docenten overbodig te maken; integendeel!
   In het in het blog genoemde voorbeeld wordt het ‘predictive system’ in de praktijk juist gebruikt om zo vroeg mogelijk leerlingen te identificeren die extra ondersteuning bij het schrijven nodig hebben. Door deze extra ondersteuning worden ze beter in schrijven, krijgen ze meer zelfvertrouwen en worden ze ook beter in andere vakken waarbij schrijfvaardigheid belangrijk is.
   Dat staat dan volgens mij haaks op het pygmalion effect.

   paulwesteneng

   26 september 2011 at 09:44

 2. […] Worden toetsen en testen overbodig? « Online toetsing Online toetsing. Alles wat je altijd al wilde weten rondom online examenlogistiek. Worden toetsen en testen overbodig? laat een bericht achter ». Afgelopen week was Eduardo Cascallar op bezoek bij Andriessen. Source: onlinetoetsing.wordpress.com […]

 3. […] verzorgde hij al een workshop voor de consultants van Andriessen. Paul Westeneng heeft daarover een blog geschreven. Met een ‘predictive system’ kun je – op basis van een aantal invoergegevens een […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: