Online toetsing

Alles wat je altijd al wilde weten over digitale toetsing

Een nieuw schooljaar een nieuw geluid: 5 tips voor toetsing

leave a comment »

Na de welverdiende zomervakantie starten de meeste docenten weer. De eerste toetsen zullen vaak nog wel even op zich laten wachten maar in de voorbereiding zou het goed zijn daar alvast eens naar te kijken. Wat te doen als je oude toetsen wilt hergebruiken? 5 tips:

  1. Kijk eens goed naar de gestelde vragen: passen ze nog bij de actualiteit? Zijn ze verouderd?
  2. Google een paar vragen: op deze manier kun je snel vaststellen of je vragen uit de toets bekend zijn bij leerlingen.
  3. Past de toets van vorig jaar ook dit jaar bij de leerdoelen? Hoe vaak gebeurt het niet dat een leerling vraagt om aan te geven wat ze ook al weer precies moeten leren. Veel docenten zullen dan voor de zekerheid aangeven wat in de toets zit. Leerlingen weten dat en weten ook dat de laatste les voor een proefwerk erg belangrijk is, omdat de docent dan vaak (een deel van) de toets weggeeft. Wanneer de docent van te voren de leerdoelen en de toets aan elkaar verbonden heeft, hoeft hij alleen maar naar de leerdoelen te verwijzen. De docent hoeft niet bang te zijn dat hij iets zal vragen wat niet aan de orde geweest is (en vorig jaar wel) omdat hij de toets gecheckt heeft aan de leerdoelen. Wanneer een leerling op de hoogte is van de leerdoelen weet de leerling wat hij bij de toets kan verwachten.
  4. Bedenk van te voren: toets je je lessen of toets je kennis? Het meest extreme voorbeeld daarvan is: in een Engelse woordjes toets die synoniemen afkeuren die niet in de te leren stof staan. De synoniemen zouden door een onafhankelijk docent los van de methode wel goed gekeurd worden.
  5. De psychometrische waarden van eerdere afnames bestuderen om zo tot een verbetering van de toetsvragen te komen. Door te kijken naar de vragen die goed en minder goed zijn in een toets kun je een verbeterslag over je vragen maken. Hierdoor kun je in de loop van de jaren een goede itembank opbouwen zie ook eerdere blogposts.

Veel succes bij het hergebruiken van vragen.

Advertenties

Written by Manon Bonefaas

23 augustus 2011 bij 16:52

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: