Online toetsing

Alles wat je altijd al wilde weten over digitale toetsing

Vervolg: hoe bouw ik een itembank

leave a comment »

Naast de opbouw van een itembank is natuurlijk ook de inhoud van belang. Zonder het over de vakinhoud te hebben is het belangrijk je te realiseren dat verschillende vraagsoorten in verschillende toetsen gebruikt kunnen worden. In deze demo itembank is aangegeven wat voor soort vragen opgenomen zijn in de itembank,  bijvoorbeeld:

multiple choice,
multiple select,
invulvraag,
rangschikvraag,
hotspotvraag,
variabelen in vraagtekst,
open vraag,
numerieke invulvraag.

Het is belangrijk om na te denken welke vraagsoorten je toets mag bevatten, het aantal vraagsoorten in één toets en de variatie aan vraagsoorten binnen die toets. Zeker wanneer de itembank groter wordt en de variatie aan vraagsoorten groot is, kan een random trekking mogelijk zijn waarbij een kandidaat veel verschillende soorten vragen krijgt. De moeilijkheidsgraad van een toets kan dan variëren tussen kandidaten en dat is, over het algemeen, geen wenselijke situatie.

Een multiplechoicevraag is vaak een kennisvraag, terwijl voor een rangschikvraag meer begrip en toepassing gevraagd wordt. Een evenwichtige toets zal beide soorten vragen nodig hebben. Een oplossing voor gelijkwaardige vragen voor kandidaten is  de rompvraag. De romp van de vraag is hierbij steeds hetzelfde, terwijl onderdelen van de vraag gevarieerd kunnen worden, waardoor de vraag een andere verschijningsvorm heeft (zie ook Ben Wilbrink: Toetsvragen schrijven). Door gebruik te maken van een groot aantal rompvragen ontstaan gelijkwaardige toetsvragen, die optisch voor kandidaten verschillen.

De itembank wordt opgebouwd uit een basisstructuur en verschillende vragen. Met behulp van de toetsmatrijs worden uit de itembank de toetsen getrokken. Volgende keer verder over itembank en toetsmatrijs.(wordt vervolgd)

Advertenties

Written by Manon Bonefaas

21 juni 2011 bij 07:31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: