Online toetsing

Alles wat je altijd al wilde weten over digitale toetsing

Hoe bouw ik een itembank?

leave a comment »

Wanneer je digitaal gaat toetsen wordt de vraag ‘Hoe bouw ik een itembank?’ ineens actueel. De eerste vraag die gesteld moet worden is: waarvoor wil je deze itembank gebruiken? Wanneer het om ondersteunende vragen bij het leermateriaal gaat is het handig de vragen aan het leermateriaal te koppelen. Zodra het gaat om formatieve of summatieve toetsing is het zinvol na te denken over de opbouw van een itembank, gerelateerd aan eindtermen die ook de basis vormen voor het leermateriaal. Voordelen daarvan zijn:

  • iedere vraag hoeft maar een keer ingevoerd te worden;
  • vragen kunnen eventueel een tag/metadatering meekrijgen  (zodat ze herkenbaar zijn voor een toetsmatrijs bijvoorbeeld);
  • overzicht op de totale leerstof;

Over de opbouw van een itembank  moet goed nagedacht worden. In het algemeen wordt gekozen voor een mappenstructuur vergelijkbaar met de verkenner in Office. De manier waarop de leerstof aangeboden wordt kan dan ook terugkomen in de opbouw van de itembank. Vaak wordt ook gekozen voor de competentiestructuur, de competenties zijn dan de hoofdmappen waaronder in submappen de items gerangschikt worden. Op het plaatje hiernaast staat een voorbeeld van een itembank.

Hierbij is een onderscheid in eindtermen gemaakt en worden de begrip, toepassings- en kennisvragen apart benoemd. Het onderscheid in vraagsoorten kan ook met behulp van tags of labels aangegeven worden. Door de koppeling met de toetsmatrijs worden de juiste vragen getrokken voor de toets.

Zowel over vraagsoorten als vraagwaardering is nog veel meer te vertellen. Binnenkort kom ik hier op terug. Wordt vervolgd.

Advertenties

Written by Manon Bonefaas

11 juni 2011 bij 11:27

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: