Online toetsing

Alles wat je altijd al wilde weten over digitale toetsing

5 tips voor het maken van goede toetsvragen

with 2 comments

Goede toetsvragen maken is een kunst apart. De meeste docenten zijn daar niet speciaal voor opgeleid. In veel curricula van docenten opleidingen wordt aan toetsing weinig aandacht besteed. Toch valt wel iets te zeggen over het construeren van goede toetsvragen:

 1. Vier ogen principe: laat een mede docent je vragen en antwoorden altijd ‘tegenlezen’. Op deze manier kun je (type)fouten al voordat de vraag gesteld is uit de vraag/toets halen, dit komt de kwaliteit van de toets ten goede.
 2. Geen dubbele ontkenning: gebruik geen dubbele ontkenning in je vraag en antwoord (bij multiplechoice). Je kunt je afvragen wat dan getoetst wordt: de kennis van de stof of leesvaardigheid.
 3. Tijd besteden aan formuleren van alternatieven: het is nodig tijd te besteden aan de onjuiste alternatieven. Vaak wordt het juiste antwoord zo zorgvuldig geformuleerd dat op grond daarvan de overige antwoordalternatieven al afvallen. Beter drie keuze vragen met twee goed geformuleerde onjuiste alternatieven dan vierkeuzevragen met drie slecht geformuleerde onjuiste alternatieven.
 4. Begin achteraan: begin met het geven van een antwoord en verzin daar een vraag bij.
 5. Taalgebruik: let op je taalgebruik, vermijd te lange zinnen en te moeilijke woorden. Dat maakt een toets ook bruikbaar voor meerdere doelen.

Deze vijf tips zijn niet in volgorde van belangrijkheid opgenomen. Meer tips rondom toetsing en itemconstructie zijn in de literatuur en blogs te vinden, ik noem een paar voor mij belangrijke verwijzingen:

NBME

Blog Sander Schenk

Blog Silvester Draaijer

Advertenties

Written by Manon Bonefaas

26 april 2011 bij 10:05

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Die link naar het boek “Constructing Written Test Questions For the Basic and Clinical Sciences” van NBME is een verborgen pareltje! Bedankt voor het delen.

  Sander Schenk

  27 april 2011 at 22:17

  • Graag gedaan, daar is een blog toch ook voor bedoeld om te delen.

   Manon Bonefaas

   27 april 2011 at 22:29


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: