Online toetsing

Alles wat je altijd al wilde weten over digitale toetsing

Onderwijs op maat

with 2 comments

ICT kan enorm ondersteunend zijn bij onderwijs op maat. Helaas gebruiken we ICT nog niet op die manier. ICT wordt vooral in klassikale oplossingen ingezet en als vervanger van pen en papier. Dat klinkt wat zwart wit maar de echte innovaties in onderwijsland met ICT laten nog steeds op zich wachten. Marijke Kral Lector Leren met ICT zegt het mooi op de site van Onderwijs Brabant:
“Wat ik erg belangrijk vind is dat onderwijs op maat wordt geboden. Dat is de grote uitdaging waar we voor staan door de toegenomen heterogeniteit in het onderwijs en de noodzaak voor talentontwikkeling. Met behulp van ICT en media is onderwijs op maat leveren op een nieuwe manier mogelijk. Maar daar wordt nog erg weinig gebruik van gemaakt. We laten kansen liggen.”

Graag zou ik iedereen willen oproepen om deze kansen te zien en te delen. Op Twitter zie je al regelmatig ‘good practices’ langs komen van onderwijs en ICT. Bijvoorbeeld het initiatief van Erno Mijland het ideeënboek over de inzet van social media in onderwijs.

Bij online toetsing adviseren wij steeds vaker gebruik te maken van de feedbackmogelijkheden die het systeem biedt. Door feedback te geven op vragen in toetsen, kunnen leerlingen snel en eenvoudig vaststellen wat ze nog beter kunnen doen. Een leerling krijgt op individueel niveau direct feedback en hoeft niet naar een inzage of een klassikale bespreking.

Advertenties

Written by Manon Bonefaas

2 maart 2011 bij 14:52

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hallo,
  ben benieuwd of jullie ook een rol zien voor peerfeedback
  Met groet,
  Esther van Popta

  Esther van Popta

  2 maart 2011 at 22:21

  • Hallo Esther,

   Op dit moment zit dat niet in onze toetsapplicatie maar zoals je wellicht weet is TeleToets een zelf ontwikkeld programma. Wat niet is kan dus komen. Daarnaast zou peerfeedback mogelijk met behulp van ons beoordelingsexamen uitgevoerd kunnen worden. Deze vraag hebben we nog niet eerder gehad maar is in ieder geval interessant genoeg om eens verder over na te denken ;-).

   Hartelijke groet,

   Manon

   Manon Bonefaas

   2 maart 2011 at 22:29


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: