Online toetsing

Alles wat je altijd al wilde weten over digitale toetsing

5 tips in de strijd tegen fraude

with 4 comments

Deze week was het weer raak: examenfraude. Op maar liefs twee hogescholen kwam fraude aan het licht. Dit soort publiciteit wil je als instelling natuurlijk niet. Wat kun je nu doen om fraude te voorkomen:

Tip 1: Maak zo min mogelijk papieren examens die meegenomen kunnen worden vanaf een examenlocatie of uit een kast gestolen kunnen worden. Daarnaast moet je natuurlijk zorgen dat ze veilig opgeborgen zijn. Dit pleit voor digitalisering van examens, hoewel de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat daar natuurlijk ook mee gefraudeerd kan worden. De beveiligingsmogelijkheden en controles, ook achteraf, zijn alleen veel groter.

Tip2: Check regelmatig de bekendheid van je toetsvragen. Dat kun je doen door op (delen van) de vraag te googelen. Hierdoor wordt in ieder geval duidelijk of een examen (gedeeltelijk) bekend is op Internet. Plagiaatcontrole is heel normaal geworden in het onderwijs, onderzoek ook de andere kant: bekendheid van toetsinhoud. Kandidaten die na een toets zoveel mogelijk vragen op een forum plaatsen (brain dump)

Tip 3: Let op bij flesjes drinken, die studenten op tafel hebben staan. Hele spiekbrieven kunnen erop staan. Met een kleurenprinter maak je zo een exotisch etiket na.

Tip4: Let op non-verbaal gedrag van kandidaten. Soms worden codes afgesproken met vuisten op of juist onder de tafel om antwoorden weer te geven. Dit werkt erg goed wanneer een gezamenlijke luistertoets afgenomen wordt en alle examenkandidaten dezelfde vragen moeten beantwoorden. Overigens is statisch vast te stellen of er op deze manier gefrauduleerd is.

Tip 5: In de V.S. zijn bedrijven die zich beroepsmatig met examenfraude bezig houden een aardige nieuwsbrief daarover komt van Caveon. Op 16 februari 2011 organiseert Caveon een webinar over de verkoop van exameninhoud op Internet.

Advertenties

Written by Manon Bonefaas

10 februari 2011 bij 18:33

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Janneke Helsloot, manon bonefaas. manon bonefaas said: 5 tips in de strijd tegen fraude: http://t.co/0RfTLqc #in #fb […]

  2. Tip nummer 3 vind ik leuk. Dáárom mag je bij computers dus nooit eten en drinken. Voor het geval er een digitale toets wordt afgenomen 😉

    Sander Schenk

    11 maart 2011 at 17:34

  3. […] eerder schreef ik een weblog over fraude met vijf tips om fraude te voorkomen. Om de fraudeur voor te blijven onderzoeken we actief  fraude mogelijkheden. Een van […]

  4. […] dit is een leuke over fraude. Digitaal toetsen en fraude? Hier kijk zelf maar in het blog van Manon […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: