Online toetsing

Alles wat je altijd al wilde weten over digitale toetsing

5 tips voor online toetsen

leave a comment »

Deze week opnieuw gehoord dat mensen blij zijn met lijstjes. Zelf ben ik niet zo’n lijstjesmens maar ik hou wel van overzicht. In dat kader is een lijstje wel prettig. Wanneer je begint met online toetsen is het in ieder geval zinvol om over de volgende stappen na te denken:

Tip 1: Denk na over de inrichting van de itembank:

Denk bij deze eerste stap vooral aan het doel. Wie moet getoetst worden? Wil je de toetsbank voor meerdere doelgroepen gebruiken? De architectuur van de toetsbank is iets om aandacht aan te besteden. Hiervoor geldt een goede voorbereiding is het halve werk.

Tip 2: Zorg dat een vraag steeds maar op één plaats voorkomt:

Het is makkelijker om een vraag op één plaats bij te houden dus bedenk je hoe je je vraag stelt en waar je hem in de itembank plaatst. Wanneer je later iets moet wijzigen, bijvoorbeeld door een veranderde situatie, weet je dat je dat maar op één plaats hoeft te doen.

Tip 3: Bedenk welke soorten vragen je stelt:

Bij open vragen moet nagekeken worden, open vragen worden nog niet automatisch nagekeken. Gesloten vragen daarentegen leveren gelijk een goed of fout op. Het maken van gesloten vragen kost wel meer tijd dan het maken van open vragen.

Tip4: Gebruik van multimedia:

Bedenk bij het gebruik van multimedia in de toetsconstructie dat de kandidaat aan de afname kant ook in staat moet zijn de multimedia te zien en te horen. Dit vergt mogelijk extra inspanning voor de toetslocatie (koptelefoon). Daarnaast moet ook met de toetsduur rekening gehouden worden, wanneer het afspelen van de multimedia de toetstijd overschrijdt levert dat een vervelend probleem op voor de examenkandidaat.

Tip 5: Informeren van  de kandidaat :

Bedenk van te voren of een kandidaat de uitslag van de toets mag zien. Mag de uitslag geprint of gemailed worden (zijn die faciliteiten er op de toetslocatie?). Krijgt de kandidaat alleen de uitslag of alleen feedback of het gehele examen te zien of een combinatie? Het zijn allemaal vragen waar vooraf over nagedacht kan worden. Daarnaast kan het zo zijn dat je de kandidaat helmaal niet wilt informeren na het examen omdat je de cesuur nog vast moet stellen.

Al met al veel keuze mogelijkheden in het online examenproces. Een aantal daarvan komen in het papieren proces ook terug maar sommige punten zijn specifiek voor online toetsing.

Advertenties

Written by Manon Bonefaas

7 februari 2011 bij 12:44

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: