Online toetsing

Alles wat je altijd al wilde weten over digitale toetsing

Fraude en online toetsen

with 2 comments

In scholen en opleidingen weten ze het allang: werk van studenten/leerlingen moet gecheckt worden op fraude. Via software zoals Turnitin of Ephorus kan het gehele werk of een gedeelte daarvan gecheckt worden op plagiaat. Wanneer dergelijke software niet tot je beschikking staat is het eenvoudig om te googelen. Door een zin of zinsnede te googelen kun je er vrij snel achter komen of het werk van een leerling zelf gemaakt is of overgenomen uit een andere bron.

Anders wordt het bij online toetsen. Wanneer gebruik gemaakt wordt van toetscentra zijn de omstandigheden waaronder een toets gemaakt moet worden behoorlijk geborgd. De kans op fraude is minimaal. Zowel persoonsverwisseling als inbreken in online toetsmateriaal zijn zaken die nauwelijks voorkomen, door goed opgeleide toezichthouders en geborgde systemen.

Bij werkplektoetsen of toetsen op laptops van studenten in de klas spelen andere zaken mee. Denk aan: informatie toezenden via bluetooth of infrarood. Toezichthouders moeten speciaal geschoold worden om fraude met behulp van laptops te ontdekken. Door vergaande beveiligingsvoorzieningen (voorbeelden: beveiligd netwerk, alleen toegang op bepaalde momenten, wachtwoord beveiliging etc) is het mogelijk om op een correcte en veilige wijze werkplekexamens af te nemen.

Advertenties

Written by Manon Bonefaas

11 oktober 2010 bij 14:49

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dit is een aardig artikel Manon. Het is duidelijk dat met name toetsen op studentenlaptops de grootst mogelijke voorzichtigheid vergt.

  Door de opkomst van de iPad’s wordt het mijns inziens allemaal nog een graadje erger. Dit soort apparaten zijn op het internet aangesloten via Wifi (wat je nog wat kan controleren), maar tegelijkertijd ook via het mobiele netwerk. Dit maakt afscherming nog moeilijker. Hebben jullie daar vanuit Andriessen ook ideeën over?

  Groeten,

  Silvester

  Silvester

  11 oktober 2010 at 20:55

 2. Binnenkort hebben we een afspraak Silvester, ik wil er dan graag op terug komen. We hebben vanuit Andriessen verschillende ideeen over beveiliging van laptops en werkplekexamens.

  Manon Bonefaas

  12 oktober 2010 at 11:09


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: