Online toetsing

Alles wat je altijd al wilde weten over digitale toetsing

Digitaal Toetsen

leave a comment »

Wanneer je geïnteresseerd bent in digitaal toetsen, waar begin je dan? Natuurlijk begint het met leren en online kun je slimmer leren. Het leren is tijd en plaatsonafhankelijk en met moderne hulpmiddelen zoals een PDA kun je zelfs in verloren momenten leren of leerervaringen delen. Toetsen is een heel ander verhaal. Aan toetsen worden andere eisen gesteld.

Vaak zien we bij Andriessen dat een examenbureau of een examencommissie graag online wil toetsen. Vooral omdat de gehele examenlogistiek met een programma als TeleToets uit handen genomen wordt is het aantrekkelijk online te toetsen. Om in de eigen organisatie meer draagvlak te creëren voor het beoogde systeem worden opleiders betrokken in de keuze van het examensysteem. Daar gaat het vaak mis. De eisen van online leren en formatieve toetsing zijn anders dan de eisen die gesteld worden aan summatieve toetsing. De opleiders willen een systeem voor opleiden en toetsing. Examencommissies willen met name een geborgd examenproces en zicht op correctie en het correctieproces. Daarnaast zijn  ze vaak gebaat met het gebruik van toetscentra waar kandidaten zelf in kunnen schrijven op examens.

Wat het zwaarst is moet het zwaarst wegen, soms zal dat de opleiding zijn, soms de (gecertificeerde) examens. Essentieel is dat vooraf goede afwegingen gemaakt worden over het te kiezen systeem en de eisen die men stelt. Vooral voor examenbureaus is een goede rollenscheiding beheerder van examens, vragenmakers, examencommisie (controle en goedkeuring van vragen en/of examens) en een corrector logistiek essentieel. In de formatieve toetsing is het veel minder belangrijk, de docent toetst immers wat hij zelf graag wil toetsen vaak naar aanleiding van lessen of colleges.

Op http://nl.wikibooks.org/wiki/Onderwijstechnologie/Klastechnologie/Digitaal_toetsen vind je een aardig overzicht van digitaal toetsen in het Nederlandse taalgebied.

Advertenties

Written by Manon Bonefaas

12 maart 2010 bij 11:03

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: